تفاوت ویتامین K1 و K2

مترجم : مرضیه صائمی

ویتامین K به دلیل نقش خود در لخته شدن خون ، شناخته شده است .
نام آن در واقع به گروهی متشکل از چندین ویتامین گفته می شود که فواید آنها فراتر از کمک به لخته شدن خون است .
این مقاله تفاوت بین دو نوع اصلی ویتامین K موجود در رژیم غذایی انسان را بررسی می کند : ویتامین K1 و ویتامین K2 .
همچنین به معرفی غذاهایی که منابع خوبی از این ویتامین ها هستند ، می پردازیم .

ویتامین K چیست ؟

ویتامین K گروهی از ویتامین های محلول در چربی است که ساختارهای شیمیایی مشابهی دارند .
ویتامین K به طور تصادفی در دهه 1920 و 1930 پس از آنکه محدود شدن رژیم غذایی حیوانات ، منجر به خونریزی بیش از حد در آنها شد ، به طور تصادفی شناخته شد .

اگرچه چندین نوع مختلف ویتامین K وجود دارد ، اما دو نوع آن که در رژیم غذایی انسان یافت می شود ویتامین K1 و K2 است .
ویتامین K1 که فیلوکینون نیز نامیده می شود ، بیشتر در غذاهای گیاهی مانند سبزیجات سبز برگ وجود دارد . حدود 75 تا %90 کل ویتامین K مصرف شده توسط انسان را K1 تشکیل می دهد .

ویتامین K2 در غذاهای تخمیر شده و محصولات حیوانی یافت می شود و همچنین توسط باکتری های روده تولید می شود . چندین زیرگروه به نام Menaquinones ( MKs ) دارد که با توجه به طول زنجیره جانبی آنها نامگذاری شده است . دامنه آنها از MK4 تا MK13 است .

چکیده

ویتامین K به گروهی از ویتامین ها گفته می شود که ساختار شیمیایی مشابهی دارند . دو شکل اصلی آن که در رژیم غذایی انسان یافت می شود K1 و K2 است .

منابع غذایی ویتامین K1

ویتامین K1 توسط گیاهان تولید می شود و در رژیم غذایی انسان وجود دارد .
لیست زیر شامل چندین ماده غذایی است که سرشار از ویتامین K1 هستند . هر مقدار نشان دهنده مقدار ویتامین K1 در 1 فنجان از سبزیجات پخته شده است .

• کلم پیچ : 1062 میکرو گرم
• سبزی های کلارد : 1059 میکرو گرم
• اسفناج : 889 میکرو گرم
• سبزی شلغم : 529 میکرو گرم
کلم بروکلی : 220 میکرو گرم
• جوانه بروکسل : 218 میکرو گرم

چکیده

ویتامین K1 اصلی ترین نوع ویتامین K در رژیم غذایی انسان است . این ماده معمولاً در سبزیجات سبز برگ وجود دارد .

منابع غذایی ویتامین K2

منابع غذایی ویتامین K2 چند زیرگروه فرعی دارد .
یک نوع فرعی MK4 که در برخی از محصولات حیوانی یافت می شود و تنها نوع آن است که توسط باکتری تولید نمی شود . مرغ ، زرده تخم مرغ و کره منابع خوبی برای MK4 هستند .

MK5 تا MK15 اشکال دیگر ویتامین K2 است که توسط باکتری ها تولید شده و در غذاهای تخمیر شده یافت می شوند .
به طور مثال ، ناتو ، غذای محبوب ژاپنی ها که از دانه های سویا تخمیر شده درست می شود ، دارای MK7 است .

همچنین برخی پنیرهای سفت و نرم منابع خوبی از ویتامین K2 ، از نوع MK8 و MK9 هستند . علاوه بر این ، در بررسی که اخیرا صورت گرفته مشخص شده که چندین محصول گوشت خوک نیز حاوی ویتامین K2 از نوع MK10 و MK11 هستند .

میزان ویتامین K2 در 100 گرم از مواد غذایی زیر آورده شده است :

• ناتو : 1062 میکرو گرم
• سوسیس خوک : 383 میکرو گرم
• پنیرهای سفت : 76 میکرو گرم
• گوشت خوک با استخوان : 75 میکرو گرم
• مرغ ( ساق و ران ) : 60 میکرو گرم
• پنیرهای نرم : 57 میکرو گرم
• زرده تخم مرغ : 32 میکرو گرم

چکیده

منابع غذایی ویتامین K2 با وجود چندین نوع زیرگروه فرعی ، متفاوت است ، غذاهای تخمیر شده و برخی از محصولات حیوانی دارای این نوع از ویتامین K هستند .

تفاوت عملکرد ویتامین K1 و K2 در بدن

عملکرد اصلی انواع ویتامین K فعال کردن پروتئین هایی است که نقش مهمی در لخته شدن خون ، سلامت قلب و استخوان ها دارند .
با این حال ، به دلیل تفاوت در جذب و انتقال به بافت ها در سراسر بدن ، ویتامین K1 و K2 می تواند تأثیرات متفاوتی بر سلامتی شما بگذارد .

به طور کلی ، ویتامین K1 موجود در گیاهان به میزان کمتر جذب بدن می شود . یک مطالعه تخمین زده است که در حقیقت کمتر از %10 ویتامین k1 موجود در گیاهان ، جذب می شود .

در خصوص میزان جذب ویتامین K2 کمتر مطالعه شده است . با این حال متخصصان معتقدند K2 یک ویتامین محلول در چربی است و این نوع از ویتامین ها ، وقتی با مواد غذایی چرب خورده می شوند ، بسیار بهتر جذب می شوند . بنابراین ، ممکن است مقدار جذب آن ، بهتر از K1 باشد .

علاوه بر این ، زنجیره جانبی طولانی ویتامین K2 به آن اجازه می دهد تا مدت زمان بیشتری از K1 ، در خون گردش داشته باشد . ویتامین K1 ممکن است چندین ساعت در خون بماند ، در حالی که برخی از انواع K2 می تواند برای روزها در خون باقی بماند . برخی از محققان بر این باورند که این ویژگی K2 باعث می شود که از آن در بافت های واقع بدن بهتر استفاده شود . ویتامین K1 در درجه اول به کبد منتقل و مورد استفاده قرار می گیرد .

شناخت این تفاوت ها برای درک بهتر نقش های مختلف ویتامین K1 و K2 در بدن بسیار مهم است . در بخش های بعدی مقاله این موضوع را بیشتر بررسی می کنیم .

چکیده

تفاوت در نوع جذب و انتقال ویتامین K1 و K2 در بدن ، ممکن است منجر به تفاوت در اثرات آن بر سلامتی شما شود .

فواید ویتامین K1 و K2 برای سلامتی

مطالعات پیرامون فواید ویتامین K برای سلامتی نشان داده است که این ویتامین برای لخته شدن خون ، سلامت استخوان و سلامت قلب مفید می باشد .

ویتامین K و لخته شدن خون

پروتئین های موثر در لخته شدن خون برای انجام وظیفه خود به ویتامین K نیاز دارند . لخته شدن خون ممکن است چیز بدی به نظر برسد اما بدون آن ، بدن بیش از حد خونریزی می کند و یک جراحت جزئی ممکن است منجر به مرگ شود .

برخی از افراد دچار بیماری اختلال در لخته شدن خون هستند و برای جلوگیری از لخته شدن خون دارویی به نام وارفارین مصرف می کنند . اگر این دارو را استفاده می کنید ، باید میزان ویتامین K بدن را به دلیل اثرات قوی آن بر لخته شدن خون ، ثابت نگه دارید . در این زمینه مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین K1 بیشتر مورد توجه است ، اما ممکن است نظارت بر مصرف ویتامین K2 نیز مهم باشد .

مطالعه ای نشان داد که یک وعده ناتو غنی از ویتامین K2 ، میزان لخته شدن خون را تا چهار روز تغییر داده است . اثرات k2 در این مورد بیشتر از ویتامین K1 بود . بنابراین ، در صورت استفاده از داروی رقیق کننده خون ( وارفارین ) بهتر است مواد غذایی حاوی ویتامین K1 و K2 را کنترل کنید .

ویتامین K و سلامتی استخوان ها

بسیاری از کارشناسان معتقدند ویتامین K پروتئین های مورد نیاز برای رشد و نمو استخوان را فعال می کند .
چندین مطالعه مشاهده ای ، سطح پایین ویتامین K1 و K2 را با خطر شکستگی استخوان بیشتر مرتبط کرده است ، البته این مطالعات در اثبات علت و معلول به اندازه مطالعات کنترل شده معتبر نیستند .

اکثر مطالعات کنترل شده که اثرات مکمل های ویتامین K1 را در از دست دادن استخوان بررسی می کنند ، بی نتیجه بوده و سود چندانی ندارند .

با این حال ، یک بررسی از نوع مطالعات کنترل شده ، نتیجه گرفت که مکمل ویتامین K2 از نوع فرعی MK4 به طور قابل توجهی خطر شکستگی استخوان را کاهش می دهد . با این وجود ، از زمان این بررسی ، چندین مطالعه کنترل شده هیچ گونه تاثیری را اعلام نکرده اند .

اگرچه مطالعات موجود تا حدودی متناقض بوده ، اما از سوی دیگر شواهد موجود به اندازه کافی قانع کننده بوده است که سازمان ایمنی غذایی اروپا نتیجه بگیرد که ویتامین K به طور مستقیم در حفظ سلامت طبیعی استخوان نقش دارد .

جهت بررسی بیشتر تأثیرات ویتامین K1 و K2 بر سلامت استخوان و تعیین وجود تفاوت واقعی بین این دو ، مطالعات کنترل شده بیشتری باید صورت پذیرد .

ویتامین K و سلامت قلب

به نظر می رسد علاوه بر لخته شدن خون و سلامت استخوان ها ، ویتامین K در پیشگیری از بیماری های قلبی نیز نقش مهمی دارد .
ویتامین K پروتئینی را فعال می کند که از رسوب کلسیم در عروق جلوگیری می کند . رسوبات کلسیم به ایجاد پلاک کمک می کند ، بنابراین تعجب آور نیست که این ویتامین پیشگیری کننده قوی بیماری قلبی می باشد .

چندین مطالعه مشاهده ای نشان داده است که ویتامین K2 در کاهش رسوبات کلسیم و کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی بهتر از K1 می باشد .

از سوی دیگر ، مطالعات کنترل شده به این نتیجه رسیده اند که مکمل های ویتامین K1 و K2 ( نوع MK7 ) در سلامت قلب موثرند .
البته برای اثبات این موضوع که مکمل ویتامین K در واقع باعث سلامت قلب می شود یا خیر مطالعات بیشتری لازم است . همچنین ، تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا K2 برای سلامتی قلب بهتر از K1 است ، ضروری می باشد .

چکیده

ویتامین K1 و K2 برای لخته شدن خون ، سلامت استخوان ها و سلامت قلب مهم هستند . برای روشن شدن اینکه آیا K2 در انجام هر یک از این عملکردها بهتر از K1 است ، تحقیقات بیشتری لازم است .

کمبود ویتامین K

کمبود ویتامین K در بزرگسالان سالم ، نادر است . کمبود این ویتامین فقط در افرادی که سوء تغذیه شدید یا سوء جذب دارند ، و گاهی در افرادی که داروی وارفارین مصرف می کنند ، وجود دارد .

علائم کمبود ویتامین K ، خونریزی بیش از حد است که به راحتی متوقف نخواهد شد ،البته ممکن است این خونریزی به علت های دیگری باشد ، بنابراین باید توسط پزشک بررسی شود .

شاید شما کمبود ویتامین K نداشته باشید ، اما ممکن است ویتامین K کافی ، برای جلوگیری از بیماری های قلبی و استخوانی مانند پوکی استخوان دریافت نکنید .
به همین دلیل ، مهم است که شما مقدار مناسب ویتامین K مورد نیاز بدن خود را دریافت کنید .

چکیده

کمبود ویتامین K با خونریزی بیش از حد مشخص می شود و در بزرگسالان نادر است . البته نداشتن کمبود به این معنی نیست که شما دوز مورد نیاز این ویتامین را دریافت می کنید .

نحوه دریافت ویتامین K کافی

میزان مناسب توصیه شده برای ویتامین K فقط از نوع K1 آن می باشد که برای زنان بزرگسال 90 میکرو گرم در روز و برای مردان بزرگسال 120 میکرو گرم در روز تعیین شده است .

با افزودن یک فنجان اسفناج به املت یا سالاد ، یا انتخاب نصف فنجان کلم بروکلی یا جوانه بروکسل به عنوان شام ، به راحتی می توان این مقدار را تآمین کرد . همچنین مصرف آنها با یک منبع چربی مانند زرده تخم مرغ یا روغن زیتون باعث جذب بهتر ویتامین می شود .

در حال حاضر هیچ توصیه ای در مورد مقدار مناسب دریافت ویتامین K2 نشده است . بهتر است انواع غذاهای غنی از ویتامین K2 را در رژیم غذایی خود بگنجانید .

در زیر راه های افزودن ویتامین K2 در رژیم غذایی آورده شده است .

Natto را امتحان کنید : ناتو غذایی تخمیر شده است که ویتامین K2 فوق العاده زیادی دارد . بعضی از افراد طعم و مزه آن را دوست ندارند ، اما اگر بتوانید آن را بخورید ، میزان مصرف K2 شما بسیار افزایش می یابد .

تخم مرغ بیشتری بخورید : تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین K2 است که می توانید به صبحانه خود اضافه کنید .
پنیرهای خاصی بخورید : پنیرهای تخمیر شده مانند جارلزبرگ ، ادام ، گودا ، چدار و پنیر آبی حاوی ویتامین K2 هستند که توسط باکتری های استفاده شده در روند تولید ، تشکیل شده است .

ران مرغ مصرف کنید : گوشت پا و ران حاوی مقادیر متوسط ویتامین K2 است و بهتر از K2 موجود در سینه مرغ جذب می گردد .
ویتامین K1 و ویتامین K2 به صورت مکمل نیز در دسترس هستند و اغلب در دوزهای زیاد مصرف می شوند . اگرچه قبل از ارائه توصیه های خاص برای مکمل ها ، تحقیقات بیشتری لازم است .

چکیده

بهتر است منابع غذایی متنوعی از ویتامین K1 و K2 را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا از فواید این ویتامین ها بهره مند شوید .

نتیجه گیری

ویتامین K1 در درجه اول در سبزیجات سبز برگ وجود دارد ، در حالی که K2 بیشتر در غذاهای تخمیر شده و برخی از محصولات حیوانی بیشتر یافت می شود .

ویتامین K2 ممکن است توسط بدن بهتر جذب شود و بیشتر از ویتامین K1 در خون بماند . این دو مورد ممکن است باعث شود K1 و K2 تأثیرات متفاوتی بر سلامتی شما بگذارد .

ویتامین K نقش مهمی در لخته شدن خون و تقویت سلامت قلب و استخوان دارد . برخی تحقیقات نشان می دهد که K2 در این عملکردها از K1 برتر است ، اما برای تأیید این موضوع نیاز به بررسی بیشتری است .

برای سلامتی خود ، منابع غذایی حاوی ویتامین K1 و K2 را بیشتر مصرف کنید . سبزیجات و غذاهای تخمیر شده و محصولات حیوانی را در رژیم غذایی خود بگنجانید .

۱۳۹۹/۱۲/۱۵
www.supplementshop.ir
شرکت